AD (728x90)

Un produs Blogger.

About me

joi, 20 octombrie 2016

Discover the hidden treasure of Moldova

Share it Please




 Citește în română      Read in English


DESCOPERĂ TEZAURUL MOLDOVEI ASCUNS ÎN COBUSCA NOUĂ
Se spune că trei lucruri în viață pot fi retrăite la nesfârșit: să privești un nou-născut cum doarme, să asculți sunetul ploii și să întâlnești răsăritul pe malul mării. Cine a zis aceste cuvinte cu siguranță nu a mers desculț prin levănțică, ca ulterior, mirosul levănțicăi să-l vrăjească, să-l facă să vrea să repete această experieță necontenit și să adauge această plăcere în lista sus-menționată.
În Republica Moldova, locul în care levănțica este la ea acasă se numește Cobusca Nouă.
Casa levănțicăi din Republica Moldova este situată la 44km depărtare de Chișinău, în raionul Anenii Noi, sătucul Cobusca Nouă. Conform recensământului din anul 2004 populația satului este constituită din 1701 persoane dintre care 835 bărbați și 866 femei, numere care sunt relativ apropiate. Exprimată în procente, diferența dintre femei și bărbați ne spune că femei sunt cu doar 1.82% mai multe decât bărbați. Din acești oameni, o parte sunt muncitori în domeniul agriculturii.  Anual, după plantarea levănțicii, pentru a-i da coroanei o formă circulară, frumoască, cu proporții echilibrate și pentru a-i stimula creșterea și înflorirea, muncitorii curăță apoi tund planta.
Puțini sunt cei ce știu că levănțica (lavandula angustifoila) este folosită în scop terapeutic prin prepararea de infuzii și capsule. În termeni medicali levănțica are acțiune calmantă, diuretică (mărește diuretica), coleretică (stimulează secreția ficatului), antiseptică (previne ori înlătură infecțiile microbiene) și cicatrizantă (favorizează cicatrizarea rănilor).
            Atractivitatea turistică a levănțicăi constă nu atât în efectele sale terapeutice cât  în culoarea sa violet și mai cu seamă efectul generat de această culoare când pe retină se formează imaginea multor arbuști violeți.
De ce în Cobusca Nouă e mai frumoasă levănțica? Pentru că nimic nu e mai frumos decât un apus care prinde sute de oameni îmbrăcați în alb în largul lanului de levănțică. Nu există om în această localitate să nu se mândrească cu lanurile de levănțică care au găzduit de 2 ani consecutiv festivalul Lavender Fest.  Evenimentul este susținut de concursul anual de proiecte, organizat de Ministerul Culturii, de Agenția Națională a Turismului și de Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova. 

Frumusețea  reflectată în imaginile prezentate de mine în concurs, trecute prin obiectivul meu, arătă și mai bine la locul de față, așa că nu ezita să descoperi tezaurul Moldovei la doar 45 minute depărtare de Chișinău.



Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

© 2013 Lavender. All rights resevered. Designed by Templateism